lauantai 30. heinäkuuta 2016

Lapsuudenkodin vaikutukset kantavat kauas

Kahlasin jokin aika sitten läpi mielenkiintoisen blogin Mitä nyt taas. Sen sisällössä oli liikaa tuttua. Vaikka meidän perheessämme ei ole ollut minkäänlaista alkoholiongelmaa, on äitini käyttäytyminen ollut paljolti samanlaista kuin päihdeongelmaisen käytös. Löysin jopa sanasta sanaan tuttuja lausahduksia tuosta blogista. Lukemani sai minut miettimään, olisiko minua terapioissa ja muualla ymmärretty paremmin, jos taustallani olisi päihdeperhe. Ehkä äitini karu käytös olisi ollut helpommin tajuttavissa ja sen vaikutukset meihin lapsiin ymmärrettävissä, jos syy olisi ollut simppeli viina ja sen aiheuttamat ongelmat. Mutta kun ihminen on  näennäisesti terve, käy töissä, huolehtii itsestään ja on ulkopuolisten silmissä normaali, saattaa joidenkin ammattiauttajienkin olla vaikea tajuta tämän tuhoavaa käytöstä ja vaikutusta lähipiiriin. Jos taas olisin lausunut taikasanat "mutta äitini juo liikaa", olisi kukin lääkäri ja terapeutti ehkä huokaissut ymmärtävän AHAAAAA, ja siihen olisi ollut valmis sapluuna, että päihdeongelmaisen läheiset yleensä kärsivät oireesta x, y ja z.

Tässä keski-iän kynnyksellä kai jokainen käy läpi elämäänsä ja ehkä ymmärtää taas jotain olennaista itsestään ja taustastaan. Minä olen ymmärtänyt sen, miten PALJON vanhempani ovatkaan tuhonneet. Miten MONEEN asiaan huonot lähtökohdat vaikuttavatkaan. En todennäköisesti olisi mt-ongelmainen yh, jonka rakkauselämä ei ole kummoinen ollut, jos lapsuudenkotini olisi ollut turvallinen, kannustava ja olisin kokenut olevani rakastettu. En todennäköisesti olisi kärsinyt julmetun köyhiä vuosia työttömänä tai surkeissa töissä, koska olisin ollut aina työkykyinen ja työttömänä taas ehkä olisin saanut vanhemmiltani tukea ja apua. Tausta vaikuttaa ihmisen tuloihin, sosiaaliseen piiriin, parisuhteeseen, yksinäisyyteen, työpaikkoihin....KAIKKEEN.

Ja minulla on silti pullat hyvin uunissa verrattuna Laertekseen. Hänellä on takana vuosia totaalisen elämätöntä elämää, eikä tulevaisuus näytä yhtään valoisammalta. Minun etuni on aina ollut kyky hakea ja ottaa vastaan apua, lääkemyönteisyys, ystävien ja seuran tarve sekä elämänjano, joka on saanut minut toteuttamaan unelmiani kaikesta tuskasta huolimatta. En todellakaan ole saavuttanut juuri mitään, mitä muut tähän ikään mennessä, ja totta kai olen ajoittain surullinen ja katkera, mutta voin onneksi vaikuttaa omiin lapsiini, että heille tulee erilainen elämä kuin minulla.

Ahdistuneisuushäiriö ei kadonne ikinä mihinkään, mutta koska elämä on lyhyt, häiriöstä huolimatta koitan elää mahdollisimman täysillä. Vaikka tieto lisää tuskaa, ja surettaa, mistä kaikesta olen jäänyt paitsi vain yhden sairaan, epävakaan, negatiivisen ja alistavan ihmisen takia, niin en voi enää antaa äidin tuhotyön pilata myös loppuelämääni. Ainakin kovasti yritän jotain muuta....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti